Motto: "Happiness is not a spectator sport."
Cu totii suntem experti in schimbare. Stim cu exactitate ceea ce ne dorim de la viata: sa fim mai slabi, sa mancam sanatos, sa facem miscare, sa mergem in vacanta intr-un loc pe care demult il visam, sa acordam mai mult timp familiei, prietenilor...
"Voi merge la sala", "Imi voi face programare la doctor", "De luni ma apuc de dieta" iti sunt in mod sigur familiar. Stim cum am vrea sa arate propria noastra viata... si totusi cumva nu au loc aceste schimbari, nu actionam sau actionam prea putin in directia dorintelor noastre. Mintea noastra constienta este obisnuita sa puna obstacole in fata visurilor noastre si ne spunem mult prea des "sunt prea obosit acum", "nu am timp pentru ca lucrez foarte mult", "dupa ce se termina perioada aglomerata voi...", "abia astept sa termin proiectul asta" atunci voi... ca si cum dorintele noastre, visurile noastre, copii si partenerul de viata trebuie sa astepte pana cand...
Pana cand?
Nu vei fi niciodata pe deplin odihnit, nu vei avea niciodata suficient de mult timp si da, niciodata nu iti vor ajunge banii... Zilele trecute discutam cu o pacienta care era frapata de faptul ca lista cu lucruri pe care si le propusese sa le faca pentru ea, era scrise cu 8 luni inainte, timp in care a purtat zilnic in minte gandul ca ”trebuie sa...” Este incredibil cum suntem maestri in amanare!
Care este de fapt explicatia, care sunt mecansimele care stau in spatele acestor amanari de fapt? Poate mintea ta constienta se gandeste deja la explicatii "nu sunt suficient de motivat sa fac asta", "nu am suficienta vointa"... Sa fie chiar asa? Te-ai gandit ce il face pe un sportiv sa isi mentina conditia fizica si sa se trezeasca zilnic la 5 dimineata indiferent de vreme, ca sa alerge 5 kilometri? Ce il determina pe un altul sa aiba un stil sanatos de a manca toata viata?
Freud explica faptul ca in trecerea psihologica de la copilarie la maturitate, de la pricipiul placerii la principiul realitatii, devine esentiala intarzierea actiunii. Copilul trece de la impuls la actiune "Il vreau, il iau". Odata cu maturitatea adaugam inca o veriga in lantul "il vreau, il iau". Acum, dupa impuls si inainte de actiune, gandim. Aceasta teorie a devenit fundamentala in intelegerea procesului de dezvoltare psihologica si isi face simtita prezenta prin concepte precum "controlul impulsurilor", "toleranta la frustrare", "intarzierea placerii". Este un fapt: Oamenii civilizati gandesc inainte de a actiona.
Consecinta acestui mod a de fi si de gandi lucrurile are ca urmare faptul ca uneori "gandim prea mult" :) - a se citi amanam prea mult, evitam prea mult - fara insa a ne da seama cat timp de fapt lasam sa treaca pana ajungem sa ne ocupam si de ceea ce dorim noi cu adevarat - uneori poate prea mult timp.
Daca ne referim aici si la schimbarile care au loc in cabinetul de psihoterapie si care se prelungesc in vietile oamenilor prin micro actiunile pe care aleg sa le urmeze, procentual 80 % din cei care actioneaza sunt si pacientii care obtin cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp fata de cei 20% care obtin rezultatele dorite mai incet sau deloc.
Daca ne intoarcem la exemplul de mai sus cu sportivul care se trezeste zilnic la 5 dimineata sa alerge, crezi ca daca ar sta zilnic sa "astepte sa ii vina motivatia", sau se gandeste "azi sunt prea obosit", ar mai face performanta? Care este secretul atunci? ACTIUNEA! Facand lucruri fara a le trece prea mult prin filtrul gandirii. Traind aici si acum. Vine un moment cand trebuie sa actionezi. Toate sentimentele, toate argumentele pro si contra, toata dinamica inconstienta odata inteleasa, trebuie sa ai si curajul de a trai. Iar acest lucru inseamana sa actionezi!
Iti propun in final un experiment de oglindire a actiunilor zilnice in directia obiectivelor noastre: gandeste-te la 3 lucruri din viata ta pe care ti le doresti - poate fi sa petreci mai mult timp cu sotul sau cu copilul, sau poate sa iti acorzi tie mai multa atentie, sa iti iei concediul pe care il amani de mult timp, poate fi orice are sens pentru tine. Si iti propun sa urmarim zilnic aceste obiective - am actionat azi in directia obiectivelor mele? am facut azi ceva pentru a fi fericit?
Ne va ajuta sa ne dam seama daca evitam sa facem pasi in directia pe care ne-o dorim; va fi o oglinda a noastra si poate va fi un sprijin in a lasa gandurile la o parte si a actiona fara teama ca vei gresi, sau ca nu vei reusi. Pentru ca intotdeauna o vei putea lua de la capat!
Comments